Systemy POS – jak je wybierać?

Strona główna » HoReCa » Gastronomia » Systemy POS – jak je wybierać?
Systemy POS – jak je wybierać?

W wielu branżach wykorzystuje się obecnie systemy POS (Point of Sale), które łączą ze sobą odpowiednio zestawione urządzenia z dedykowanym im oprogramowaniem. Tworzy to wtedy stanowisko obsługowe, zazwyczaj kasowe – http://www.posiflex.com.pl/. Więcej informacji na ten temat, w naszym artykule.

Systemy POS – niezbędne narzędzie pracy?

Systemy POS rejestrują one podstawowe informacje, takie jak: sposób płatności klienta, lokalizację zawartej transakcji, nazwę klienta lub jego numer NIP, nazwę produktu wraz z jego ceną oraz stawką VAT. Warto zaznaczyć, że rejestracja transakcji POS zawsze dokonywana jest przy pomocy różnych urządzeń na przykład: drukarek fiskalnych, drukarek rachunków wstępnych, skanerów kodów kreskowych, czytników kart magnetycznych. Najczęściej odbywa się to przy kombinacji wielu z tych urządzeń jednocześnie. Aby poprawnie wdrożyć system POS w przedsiębiorstwie, musi odbyć się to w kilku ważnych etapach. Będą to:
1. Analiza przypadku, kiedy uzyskuje się kluczowe informacje na temat funkcjonowania danej firmy (są to również informacje o personelu i zarządzie.
2. Dobór rozwiązania – który następuje po dokładnym przeanalizowaniu informacji uzyskanych podczas wcześniejszego wywiadu środowiskowego. Wtedy też dobiera się odpowiednie rozwiązania systemowe i sprzętowe.
3. Wdrożenie systemu (w kilku krokach). Są to: instalacja rozwiązania, szkolenie z systemu oraz obsługi sprzętów i wreszcie fiskalizacja urządzeń rejestrujących sprzedaż.

Gdzie stosuje się systemy POS?

Tego typu rozwiązania są niezbędne we wszystkich placówkach, które w sposób masowy rejestrują sprzedaż usług lub produktów. Co więcej, obowiązkowe posiadanie wybranych typów urządzeń regulują odpowiednie ustawy i rozporządzenia Ministerstwa Finansów. Systemy POS sprawdzą się w hotelach, kawiarniach, restauracjach i oczywiście sklepach detalicznych. W zależności od zapotrzebowania (a także trybu pracy) danej firmy, wybiera się indywidualne rozwiązania POS. W lokalach gastronomicznych podstawowe stanowisko POS składa się zazwyczaj z: drukarki fiskalnej, terminala dotykowego, dedykowanego placówce oprogramowania i drukarki zamówień kuchennych. Ważne jest też dobranie akcesoriów które wzbogacą system i uzupełnią jego funkcjonalność. Będą to np. waga kalkulacyjna, szuflada kasowa i wybrane moduły programu (np. szczegółowe analizy sprzedaży). Natomiast w sklepach typu retail, które mają inną specyfikę pracy, schemat systemu jest już inny. Głównym punktem nie jest już urządzenie dotykowe, ale kody EAN. Do wykorzystywanych urządzeń zaliczyć będzie można np. czytnik kodów kreskowych. Dobrze jest też, gdy program do sprzedaży retail posiada moduł lojalnościowy, a terminal dotykowy ma czytnik kart magnetycznych.

Terminale dotykowe POS

Są to komputery PC, które posiadają wbudowaną nakładkę na ekran. Umożliwia ona wykonywanie funkcji na urządzeniu jedynie poprzez dotyk. Obecnie na rynku wyróżnia się technologię dotykową rezystywną, pojemnościową, ultradźwiękową i na podczerwień. Wybór terminalu odpowiedniego dla danej branży zależy od warunków atmosferycznych, w jakich znajdzie się oprogramowania, które będzie na nim zainstalowane. Czym charakteryzują się najczęściej wybierane typy terminali? Oto ich krótka charakterystyka:
1. Technologia rezystywna oparta jest o dwie elektrody, których „styk” powoduje przepływ prądu. Wykorzystujące ją terminale można obsługiwać dłonią, ale też rysikiem czy rękawiczką. Jest to rozwiązanie stosunkowo tanie.
2. Terminale pojemnościowe wykorzystują technologię opierającą się na wytworzeniu pola elektrostatycznego pomiędzy dłonią a ekranem. Warstwa wierzchnia monitora pokryta jest dużą ilością elektrod, co pozwala na jednoczesny dotyk w nawet kilku miejscach. Są one najlepszym rozwiązaniem, kiedy ważna jest dokładność dotyku oraz jakość wykonania ekranu dotykowego.
3. Terminale dotykowe POS ultradźwiękowe charakteryzują się niezwykle wysoką jakością ekranu (szkło) i precyzyjnym dotykiem.
4. Technologia na podczerwień opiera się na dwóch czerwonych diodach LED, które umieszczone są w górnych rogach ekranu. Znajduje się w nich także sensor optyczny i taśma odblaskowa. Dotyk działa na zasadzie „cieni”, które sensor optyczny rejestruje.
Jak było wspomniane wcześniej – wybór terminala zależy od indywidualnych potrzeb konkretnego przedsiębiorstwa.

Dowiedz się jak wygląda prowadzenie restauracji od samego początku.

3 Replies to “Systemy POS – jak je wybierać?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *