Obsługa kelnerska – jakie są obowiązki kelnera w restauracji?

Strona główna » HoReCa » Obsługa kelnerska – jakie są obowiązki kelnera w restauracji?
Obsługa kelnerska – jakie są obowiązki kelnera w restauracji?

Dobra restauracja to nie tylko wyśmienite jedzenie i przyjazny, zadbany lokal. To przede wszystkim ludzie, obsługa, która, tworzy cały klimat i atmosferę wewnątrz. Obsługa kelnerska świadczy o restauracji. Miły kelner, zawsze służący pomocą i dbający o klientów restauracji, to prawdziwy skarb. Dlatego też jeśli chcesz mieć świetną restaurację, najpierw zadbaj o kelnerów na najwyższym poziomie. Jak to zrobić? Przeczytasz o tym w naszym artykule lub pod adresem: https://www.lrspoland.pl/obsluga-kelnerska-jakie-sa-obowiazki-kelnera,213.html.

Obowiązki kelnera

Do obowiązków kelnera należy o wiele więcej zadań niż mogłoby nam się wydawać. Kelner przede wszystkim wita gości i wskazuje im miejsce, gdzie mogą usiąść. Obsługa kelnerska kolejno przynosi karty dań i zbiera zamówienia od klientów. Następnie przynosi posiłki i napoje. Przez cały czas pobytu klienta w restauracji kelner, który opiekuje się danym stolikiem, powinien dbać, aby niczego przy nim nie zabrakło, a goście czuli się dobrze i komfortowo.
Kolejno kerner musi dbać o uzupełnienie zamówienia, a więc cały czas musi być czujny i gotowy do działania. Powinien obserwować ukradkiem swojego klienta, ale też nie może robić tego zbyt nachalnie, aby nie zaburzyć prywatności podczas spożywania posiłków.

Gdy goście już skończą spożywać posiłek w restauracji, kelner musi być czujny, aby podać w odpowiednim momencie rachunek. Jeśli wszystkie swoje zadania wykona z należytą starannością i z uśmiechem, często może liczyć na drobny napiwek, który jest podziękowaniem wdzięcznych i najedzonych gości.

To wszystko wbrew pozorom nie jest takie łatwe, a dobry kelner, powinien wykonywać dodatkowo swoje obowiązki sprawnie tak, aby był w stanie zadbać o co najmniej kilka stolików.

Kelner na bankietach

Obsługa kelnerska jest wymagana także podczas różnego rodzaju uroczystości na większą skalę. Wszelkie wesele, czy też imprezy firmowe, nie mogłyby się odbyć bez sprawnej i niezastąpionej obsady kelnerskiej. To oni dbają o to, by na stołach niczego nie zabrakło, a goście mogli poczuć się jak w bajcie, gdzie wszystkiego zawsze jest pod dostatkiem.

Nakrycie do stołów, a następnie wymiana brudnych talerzyków i sztućców, prezentowanie dań na półmiskach, podawanie potraw tak, aby były ciepłe – to tylko część z całej listy obowiązków kelnera na bankiecie. Dodatkowo witanie gości drinkiem, czy też szampanem oraz pilnowanie, aby na stole alkohol był podawany odpowiednio schłodzony, także należy do obowiązków kelnera.

Następnie dbanie o porządek na stołach i wreszcie o porządek na stołach i sali po imprezie, to także często zakres obowiązków kelnerów obsługujących bankiety i większe imprezy.

Dowiedz się więcej jakie obowiązki ma kierownik sali w restauracji.

3 Replies to “Obsługa kelnerska – jakie są obowiązki kelnera w restauracji?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *