Jak cię widzą, czyli dress code w restauracjach

Strona główna » HoReCa » Jak cię widzą, czyli dress code w restauracjach
Jak cię widzą, czyli dress code w restauracjach

Pierwsze wrażenie można zrobić tylko raz. Dotyczy to nie tylko nowo poznanych osób, ale również miejsc, takich jak na przykład odwiedzana po raz pierwszy restauracja. To właśnie pierwsze wrażenie wywarte na gościach decyduje o tym, czy odwiedzą oni lokal jeszcze raz, czy też będą omijać go szerokim łukiem. Przeczytaj nasz tekst i sprawdź, dlaczego dress code w gastronomii jest tak ważny. Więcej informacji znajdziesz również pod tym adresem: https://gastro.pl/dress-code-w-gastronomii/

Pierwsze wrażenie jest tylko jedno

Istnieje wiele elementów, które składają się na całokształt restauracji i jej obraz w oczach klientów. Restauracja ma tylko jedną szansę, aby zachęcić gościa do ponownego odwiedzenia miejsca. Jeżeli jej nie wykorzysta, zadaniem bardzo trudnym będzie odbudowanie dobrego wizerunku. Decyduje o nim zarówno obsługa kelnerska, jak i kuchnia oraz całokształt atmosfery panującej w lokalu wraz z jej ogólną prezentacją.

Dress code

Na ogólną ocenę lokalu składają się detale. Ważnym, choć często niedocenianym elementem pozytywnego pierwszego wrażenia jest strój kelnerów i kelnerek. Wygląd stroju powinien być dopasowany do charakteru i klimatu restauracji. Często ubiór kelnerów może stanowić świetny akcent podkreślający styl i atmosferę lokalu. Widok kelnerów ubranych w regionalne stroje w góralskiej restauracji z pewnością zostanie doceniony przez gości.

Ogólne zasady w doborze stroju

Bez względu na to, czy restauracja jest elegancka i prestiżowa, czy też panuje w niej nieformalna, luźna atmosfera, strój kelnerski powinien być przemyślany i odpowiednio dobrany. Po pierwsze musi on być jednolity dla wszystkich pracowników – kelner powinien wyróżniać się z tłumu, a jego wygląd ma jednoznacznie wskazywać na to, że jest pracownikiem lokalu. Ubiór musi być czysty, schludny i zadbany, a jednocześnie wygodny, komfortowy i dobrze dopasowany. Dobry wygląd koniecznie musi iść w parze ze swobodą – strój nigdy nie może krępować ruchów kelnera. Z tego względu, że praca w restauracji wymaga ruchu i ciągłej aktywności, materiał, z którego wykonany jest strój, powinien być naturalny i przewiewny. Najlepiej sprawdzą się tkaniny wykonane z lnu lub bawełny.

Efektywna i efektowna obsługa – system POS

Odwiedzając nową restaurację, pierwszy kontakt klienci mają z kelnerami, którzy ich obsługują. Wygląd i zachowanie kelnera, a także cały przebieg obsługi to początkowe elementy, które składają się na ogólne pierwsze wrażenie. Proces obsługi musi być sprawny i przyjemny, zarówno dla gościa, jak i pracownika. Osiągnięcie tego jest możliwe dzięki zastosowaniu rozwiązania, jakim jest system POS. Ułatwia on pracę kelnerów, zapewniając szybką i bezproblemową obsługę, a to z pewnością zostanie docenione przez klientów. Korzystanie z nowoczesnych technologii jest cechą profesjonalnych restauracji – a jedną z nich jest system POS. Wysoka jakość obsługi to jeden z czynników, który znacząco wpływa na pozytywną ocenę lokalu.

Dress code dla kucharza

Mówiąc o odpowiednim stroju, nie można pominąć osoby kucharza. Podobnie jak w przypadku reszty pracowników, jego ubiór zależy od charakteru lokalu. Fartuch, bluza i spodnie muszą być wygodne, komfortowe i wykonane z wysokiej jakości materiałów. Ważne jest nakrycie głowy, które chroni przygotowywane jedzenie przed kontaktem z włosami i których żaden klient nie chce widzieć w swoim posiłku.

Charakter lokalu

Krótko mówiąc, dress code w gastronomii powinien być dopasowany przede wszystkim do miejsca i charakteru lokalu. Kawiarnie, puby, czy mniej formalne punkty gastronomiczne wymagają całkiem innych strojów, niż prestiżowe i klasyczne restauracje, w których oczekuje się eleganckiego ubioru pracowników.

Wygląd kelnerów i obsługa klienta to elementy, na które każdy nowy gość zwraca swoją uwagę w pierwszej kolejności. Pamiętając o kilku zasadach, takich jak komfortowy i schludny strój pracowników, czy też system POS w obsłudze, można z łatwością sprawić, że restauracja będzie robiła dobre pierwsze wrażenie i zachęcała gości do ponownego odwiedzenia.

Dowiedz się więcej o elektronicznym widelcu.

3 Replies to “Jak cię widzą, czyli dress code w restauracjach”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *