Zarządzanie w gastronomii – jak ułatwić sobie pracę?

Strona główna » HoReCa » Zarządzanie w gastronomii – jak ułatwić sobie pracę?
Zarządzanie w gastronomii – jak ułatwić sobie pracę?

Branża gastronomiczna to niełatwy kawałek chleba. Osoby prowadzące restauracje często narzekają na brak czasu. Z pomocą przychodzi nowoczesne oprogramowanie – http://gastro.pl/ – za pomocą którego zarządzanie w gastronomii jest zdecydowanie łatwiejsze. Przede wszystkim pozwala na oszczędność czasu i pieniędzy. W jaki sposób? Odpowiedź znajdziesz w tekście.

Czym powinno charakteryzować się profesjonalne oprogramowanie ułatwiające zarządzanie w gastronomii?

Nowoczesne oprogramowanie rzecz jasna nie przyspieszy procesu gotowania. Może jednak usprawnić wiele procesów zachodzących w restauracji. Po pierwsze sprzedaż. Dobrze, gdy poszczególne opcje są ze sobą kompatybilne. Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy zakupie oprogramowania do gastronomii.

Powinno się po pierwsze charakteryzować przyjaznym i łatwym w obsłudze interfejsem. Po drugie nowoczesne oprogramowanie za pomocą, którego zarządzanie w gastronomii przebiega szybciej, powinno służyć nie tylko właścicielowi. Nowoczesne oprogramowanie powinno służyć kucharzom, kelnerom, dostawcom czy osobom zajmującym się księgowością. Oprogramowanie do zarządzania w gastronomii powinno być też dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego lokalu.

Zalety oprogramowania do zarządzania w gastronomii

Przede wszystkim skuteczne zarządzanie w gastronomii przyspiesza proces sprzedaży i wymianę informacji pomiędzy kuchnią a salą. Kelner po przyjęciu zamówienia poprzez ekran dotykowy powinien wprowadzić wszystkie najważniejsze informacji. Dzięki nowoczesnemu oprogramowaniu nie trzeba już biegać pomiędzy salą a kuchnią. Wprowadzone zamówienie w postaci bonu drukowane jest na kuchni. Oprogramowanie powinno umożliwiać modyfikację potraw. W razie czego kelner powinien też weryfikować samo zamówienie, jak i wystawione do niego rachunki.

Kompatybilność oprogramowania

W gastronomii ogromne znaczenie ma również kontrola stanów magazynowych. Oprogramowanie kompatybilne z procesem sprzedaży pozwala o wiele łatwiej nadzorować ilość surowców na stanie oraz ich zużycie. Za jego pomocą rozliczenie produkcji gastronomicznej przebiega sprawniej. Tego typu rozwiązanie jest niezwykle przydatne przy inwentaryzacji lokalu. Co najważniejsze oprogramowanie powinno bez problemu pozwalać na eksport dokumentów i raportów do innych systemów.

Sprawna wymiana informacji

Zarządzanie w gastronomii spoczywa rzecz jasna na barkach właściciela. Można do tego procesu zatrudnić managera. Wiadomo jednak „pańskie oko konia tuczy“, lepiej mieć wszystko pod własną kontrolą. Tutaj również z pomocą przychodzi oprogramowanie do zarządzania w gastronomii. Każdy właściciel lubi kontrolować restauracyjny utarg. Nie zawsze jest jednak na miejscu. Profesjonalne oprogramowanie do gastronomii przesyła na bieżąco informacje o utargu z danego dnia na telefon właściciela. Mogą być w ten sposób przesyłane również inne informacje jak na przykład analizy czy raporty. Również ciekawym wyborem byłoby zainwestowanie w program Szef, który prowadziłby gospodarkę magazynową przedsiębiorstwa.

Ogromny wpływ na koszty prowadzenia przedsiębiorstwa gastronomicznego ma nie tylko zakupów surowców ale również zatrudnienie pracowników. By praca przebiegała jak najsprawniej zarządzanie w gastronomii powinno nam pozwalać bez problemu planować grafik i harmonogram poszczególnych prac. Również inwestycja w oprogramowanie w call center umowżliwi łatwiejszą komunikację z klientem na różnych płaszczyznach.

Zoabcz także jaka powinna być kuchnia przenośna.

3 Replies to “Zarządzanie w gastronomii – jak ułatwić sobie pracę?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *