System POS pomoże Ci stworzyć idealną kartę menu?

Tak jak strona internetowa stanowi wizytówkę każdej firmy, tak menu stanowi wizytówkę każdej restauracji czy punktu gastronomicznego. Dlatego wielu restauratorów zastanawia się nad tym, ja ułożyć menu, które do lokalu przyciągnie możliwie jak największą liczbę gości, którzy bardzo chętnie i z ogromną ciekawością będą do tego miejsca powracać. Czy system POS pomoże stworzyć idealną kartę menu? Więcej w naszym tekście. O tym, jak stworzyć doskonałe menu możesz przeczytać też tu: https://gastro.pl/menu-w-gastronomii/.

Rola wizualnych efektów

Dobre menu w każdej restauracji walczącej o uznanie klientów, przede wszystkim powinno być przejrzyste i czytelne, nie zaszkodzi również by było bardzo schludne i wyróżniało się miłą, aczkolwiek niezbyt uciążliwą dla oka grafiką. Dzięki temu klient z przyjemnością będzie się wpatrywał w menu, wyszukując coraz to nowe dania, które idealnie wpasowują się w jego kulinarne gusta. Do tworzenia grafiki i efektów wizualnych kart menu idealnie sprawdzą się coraz powszechniej w gastronomii wykorzystywane systemy POS.

Umiejętności szefa kuchni

Każdy restaurator powinien jednak zapamiętać, że zanim zacznie w swoim zawodowym życiu wdrażać systemy POS, powinien w pierwszej kolejności bardzo dokładnie przeanalizować wszystkie umiejętności szefa kuchni i to do nich dopasować rodzaj potraw, jakie znajdą się w menu. Należy w szczególności pamiętać o tym, że nawet najlepsze menu, przy słabej jakości kuchni i niewielkich umiejętnościach szefa kuchni nie da się osiągnąć długotrwałego sukcesu danej restauracji. Komponowanie poszczególnych (a właściwie wszystkich) pozycji z karty menu ze względu na trendy panujące w danym roku, nie jest najlepszym rozwiązaniem i sprawdzą się naprawdę bardzo rzadko, szczególnie w sytuacji, gdy pracujący w lokalu kucharze nie mają zbytniego pojęcia o tworzeniu i łączeniu ze sobą najmodniejszych w danym momencie potraw.

Systemy POS a budowanie karty menu

Dobra karta menu w każdej restauracji obowiązkowo w sobie zawierać powinna wszystkie, przedstawione poniżej informacje, takie jak:
– respekt wobec pisowni nazw dań będących absolutną klasyką czy to kuchni lokalnej czy światowej,
– imię i nazwisko szefa kuchni (tu miejsce na tego rodzaju informację jest niemal zupełnie dowolne),
– dobrze jest, gdy w miastach obleganych turystycznie karta dodatkowo jest przetłumaczona na jeden z najpowszechniej stosownych języków świata czyli język angielski,
– czcionka przede wszystkim musi być prosta i czytelna (karta menu to nie najlepsze miejsce na zbytnio wymyślne efekty wizualne),
– logo wraz z nazwą restauracji (informacja ta koniecznie umieszczona zostać powinna na okładce karty) – to absolutna podstawa, bez której nie powinna istnieć jakakolwiek karta menu,
– przy nazwie każdego dania znaleźć się powinna cena oraz najlepiej gramatura całego posiłku (lub poszczególnych składników).

Ideały nie istnieją

Choć są pewne zasady, jakimi zawsze warto kierować się przy komponowaniu karty dań, to warto wiedzieć, że tak naprawdę nie istnieje dokładny przepis na skomponowanie idealnej karty dań, która przypadnie do gustu wszystkim klientom. Zawsze warto jednak przy tworzeniu karty menu, jak i innych elementów w restauracji korzystać z możliwości, jakie dają systemy POS. Warto także wziąć sobie zasadę do serca mówiącą o tym, że potrawa, która nawet jeszcze kilka miesięcy temu doskonale sprzedawała się (a wręcz biła sprzedażowe rekordy), a teraz nie jest wybierana, bądź wybierana z menu jest sporadycznie, powinna zniknąć z karty dań. Warto te pozycję zapełnić czym innym, może nietypowym dla danego regionu, przez co z pewnością taki lokal gastronomiczny, który reaguje na potrzeby klientów i wprowadza zmiany liczyć możne na większe zainteresowanie klientów.

Post Your Comment Here

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *