Program SZEF – funkcjonalności

Szef kuchni to funkcja, która wymaga kontroli wszystkiego, co ma związek z pracą w restauracyjnej kuchni. Osoba zatrudniona na tym stanowisku ma za zadanie nie tylko gotować. Można wręcz powiedzieć, że robi wszystko oprócz właściwego gotowania, którym zajmują się kucharze. Co więc robi szef kuchni? Dba o to, żeby kucharzom nie brakowało produktów do przygotowywania potraw, i aby skrupulatnie odnotowywać wszelkie ubytki towaru z magazynu. W przypadku dużych restauracji jego praca jest nieoceniona, ponieważ pomaga minimalizować straty. Do codziennych obowiązków szefa kuchni niezbędny jest też dobry program SZEF – http://gastro.pl/gastro-szef/ – który usprawnia prace przy kontroli stanu magazynowego.

Dokładna kontrola zużycia

Główną zasadą prowadzenia właściwej kontroli zużycia surowców jest odnotowywanie ubytku poszczególnych produktów. Bilans surowców, które zostały sprzedane w formie gotowych potraw powinien równoważyć się z tym, co zostało pobrane z magazynu. Dlatego też do każdej potrawy w restauracji niezbędne jest opracowanie szczegółowej receptury, obejmującej dokładne gramatury potraw. Znaczenie ma również odważanie porcji serwowanych konsumentom. Program SZEF posiada funkcję tworzenia szczegółowych przepisów kulinarnych. Umożliwia to dokładne skontrolowanie, czy na magazynie znajdziemy surowce potrzebne do przygotowania danej potrawy, oraz ile danego surowca zostało zużyte do wydania kilku talerzy tej samej potrawy.

Program SZEF – stan magazynowy

Szef kuchni spoglądając na swój komputer jest w stanie błyskawicznie stwierdzić, jakie produkty kończą mu się w magazynie, bez konieczności wchodzenia do magazynu i sprawdzania tego naocznie. Znacznie usprawnia to przygotowywanie zamówień. Program jest w stanie zasugerować konieczność zamówienia danego produktu, który powoli zaczyna się kończyć – by nie dopuścić do sytuacji, w której produktu zabraknie zanim jeszcze przyjedzie dostawa. Program jest w stanie pokazać nam również, w jakim stopniu zużywany jest dany produkt – czy używa się go codziennie w dużych ilościach, czy też sporadycznie w niewielkich ilościach. Na tej podstawie szef kuchni jest w stanie ocenić konieczność złożenia zamówienia na dany produkt.

Możliwość planowania imprez

Program SZEF jest programem typowo bazodanowym, mającym na celu magazynowanie i przetwarzanie wprowadzanych informacji. Umożliwia jednak również planowanie większych imprez, co w przypadku restauracji jest nieocenione. Dzięki łatwej obsłudze programu można bezproblemowo zrobić listę niezbędnych produktów i zamówić je w odpowiednim czasie, zanim zajdzie konieczność rozpoczęcia przygotowania potraw.

Kompatybilność z POS

Dzięki kompatybilności programu z systemem POS do fachowej obsługi kelnerskiej, istnieje możliwość tworzenia nowych promocji, ustalenia happy hours, a nawet przesłania wiadomości pracownikom bez konieczności szukania ich w lokalu.

Nieoceniony w pracy szefa kuchni

Program SZEF jest nieoceniony w codziennej pracy szefa kuchni. Najlepiej sprawdza się w dużych restauracjach, w których menu jest bogate – zawiera przynajmniej 20-30 pozycji. Przy tak szerokim menu bardzo trudno jest utrzymać porządek na magazynie. Niełatwo jest składać zamówienia, gdy się nie wie czego brakuje ani w jakim tempie tego ubywa. Restauracje muszą mieć stały dostęp do świeżych produktów, dlatego ich regularne zamawianie w mniejszej ilości jest lepszym rozwiązaniem niż okresowo kupowanie ilości hurtowych. Dzięki sprawnie działającemu programowi gastro szef kuchni jest w stanie patrząc jedynie na ekran komputera stwierdzić, czego brakuje, co będzie potrzebne do zaplanowania imprezy, na jakie potrawy można ustalić promocje, rabaty czy happy hours. W przypadku dużych restauracji, w których obrót produktami jest ogromny, praca szefa kuchni znacznie wydłużyłaby się, gdyby miał on kontrolować pracę kuchni i stan magazynu osobiście. Dzięki programowi SZEF jest w stanie poświęcić mniej czasu na prace kontrolne, a skupić się na właściwej pracy w kuchni, czyli na przygotowywaniu nowych potraw, czy też kontrolowaniu pracy swoich podwładnych.

Post Your Comment Here

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *